Reizen met respect voor mens en natuur
Wijs op reis voor blijvend vakantieplezier


Elk jaar biedt VTB Reizen een veelzijdig aanbod aan reizen aan naar alle hoeken van de wereld. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen, zet VTB Reizen zich in voor duurzaam toerisme.


Duurzaam toerisme, wat is dat?


Duurzaam toerisme streeft naar vakanties met respect voor mens, dier en natuur. VTB Reizen beseft dat toerisme ook een belasting kan betekenen voor bepaalde aspecten die net die bestemming zo bijzonder maken. Daarom tracht VTB Reizen bij de selectie van haar vakantieproducten steeds rekening te houden met natuur en milieu, mensen en cultuur.


En ecotoerisme dan?


Duurzaam toerisme is geen ecotoerisme. Bij ecotoerisme ligt de nadruk op verantwoord reizen naar natuurbestemmingen. Duurzaam toerisme is veel breder. Binnen VTB Reizen proberen we elke vakantie te ‘verduurzamen’.


U bent onmisbaar!


Ook u bent als vakantieganger een onmisbare schakel om de kwaliteit en het bijzondere karakter van de vakantiebestemmingen te behouden. Zo kunt u ook in de toekomst blijven genieten van uw vakantie.


 Wat doen wij?


VTB Reizen promoot CO2-neutraal reizen greenseat


Vliegtuigen zijn de laatste decennia heel wat milieuvriendelijker geworden, maar ze verbruiken nog altijd brandstof en zijn verantwoordelijk voor vervuilende uitstoot in de atmosfeer. Sommigen suggereren dat we beter stoppen met reizen. Wij geloven echter niet dat dit een duurzame oplossing biedt. Toerisme is immers een belangrijke en alternatieve bron van inkomsten voor heel wat gemeenschappen die in ecologisch fragiele gebieden wonen. Ons bezoek heeft met andere woorden een positieve invloed op zowel hun economische situatie als het milieu. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat dit broze evenwicht in stand wordt gehouden. VTB Reizen kiest er wel voor om zijn reizen zo duurzaam mogelijk te maken en compenseert de schadelijke uitstoot van de vliegreis van alle VTB reisleiders via GreenSeat. Deze organisatie zorgt ervoor dat huishoudens in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot duurzame energie en gaat zo de woudkap tegen. Meer info over GreenSeat op www.greenseat.com.


Rainforest Alliance rainforest


TUI België en haar reismerk VTB Reizen promoten als eerste en enige touroperator in België samen met Rainforest Alliance duurzaam toerisme in Costa Rica, Nicaragua, Guatemala en Peru.
Rainforest Alliance kent u misschien wel van het “groene kikkertje” dat u terugvindt op de producten van bijvoorbeeld Lipton of Chiquita. Deze ngo is internationaal actief op het vlak van natuurbehoud en de bevordering van de rechten en het welzijn van werknemers. In meer dan 70 landen ter wereld werkt de Rainforest Alliance samen met onder meer boeren en bosbouwers om goederen en diensten duurzaam te produceren. Denk maar aan het certificeren van FSC-geproduceerd hout. Door het invoeren van nieuwe land- en bosbouwtechnieken, te wegen op de bedrijfsvoering van de ondernemingen en het aanwakkeren van het bewustzijn van de consument tracht Rainforest Alliance de biodiversiteit van onze planeet te vrijwaren. Daarnaast is één van hun doelen het bevorderen en ondersteunen van duurzaam toerisme in Latijns-Amerika. Accommodaties, dienstverleners en lokale reisondernemingen worden getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. VTB Reizen werkt in verschillende Latijns-Amerikaanse landen samen met partners die aangesloten zijn bij Rainforest Alliance.


Ons engagement voor kinderbescherming epcat


Samen met haar internationale collega’s binnen de TUI Travel plc toerismegroep heeft VTB Reizen de Code of Conduct voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting onderschreven. In dit initiatief - in samenwerking met Unicef en Ecpat - spreken wij ons uit tegen kindermisbruik, voorzien wij hierover clausules in onze overeenkomsten met leveranciers, zorgen wij voor opleiding voor onze reisbegeleiders en onze medewerkers in de vakantiebestemmingen en sensibiliseren wij onze reizigers. www.stopkinderprostitutie.be / www.ecpat.be


VTB Reizen steunt lokale projecten


Respect voor bevolking, cultuur en natuur zijn belangrijke peilers bij het opzetten van onze reizen. Zo hebben we zorgvuldig enkele projecten uitgekozen die we samen met onze lokale partners ondersteunen. Hierbij enkele voorbeelden:


 • Costa Rica & Ecuador: In zowel Costa Rica als Ecuador steunen we lokale ngo’s die trachten een evenwicht te vinden tussen natuurbehoud en economische activiteiten. Zij zijn betrokken bij verschillende initiatieven en geven de lokale bevolking technische of financiële steun, zodat ze duurzame projecten kunnen opzetten die de biodiversiteit van onze planeet handhaven. Per deelnemer staat VTB Reizen een bedrag af aan deze organisaties zodat ze hun goede werk kunnen verder zetten. Zie pag. 34 en 45 voor meer info over het werk van de Fundación Neotrópica en de Fundación Galápagos.
 • Colombia: Een land in volle ontwikkeling kampt steeds met verschillende problemen. De openbare scholen in Colombia zijn slecht uitgerust en vooral in de armere wijken is de kwaliteit van het onderwijs laag. In Cartagena de Indias bezoeken we een van deze schooltjes, waar we kennis maken met de leerlingen en leerkrachten en aan den lijve ondervinden welke uitdagingen ze dagelijks op hun pad tegenkomen. Met ons bezoek steunen we dit schooltje en zorgen we ervoor dat ze onder betere omstandigheden les kunnen geven.
 • Zuid-Afrika: Tot enkele jaren geleden was stroperij in Zuid-Afrika onder controle. De beelden van afgeslachte olifanten, gedood voor het ivoor, behoorden voorgoed tot het verleden. De laatste jaren volstrekt er zich echter een nieuw drama en deze keer is de met uitsterven bedreigde neushoorn het slachtoffer. In 2007 lieten 13 neushoorns het leven, in 2013 zijn dat er al meer dan 600 in Zuid-Afrika alleen. Door de stijgende welvaart in China en Zuidoost-Azië zit de vraag naar neushoorns in de lift. Men meet er helende krachten toe aan de hoorn van deze dieren, hoewel die enkel bestaat uit keratine (hetzelfde materiaal als menselijke vingernagels). Om deze lucratieve handel te voeden zijn er goed georganiseerde bendes actief die in de nationale parken en privéreservaten op dagelijkse basis neushoorns afslachten. Gezien meer dan de helft van de neushoorns in de Zuid-Afrikaanse nationale parken leven is de trijd tegen de stropersbenden hier primordiaal. VTB Reizen heeft daarom besloten om samen met zijn lokale partner de South Africa National Parks Honorary Rangers financieel te steunen. Deze organisatie ondersteunt South Africa National Parks zowel financieel als logistiek. Zo hebben ze in 2011 bijna de helft van de parkrangers militair getraind en hen voorzien van het nodige materieel. Het doel: ze beter wapenen in de strijd tegen de stropers zodat ze naast het Zuid-Afrikaanse leger de grenzen van het park kunnen bewaken, de bendes kunnen opsporen en ze kunnen vatten voor ze nog meer schade kunnen toebrengen. We hopen dat onze inspanningen mee zullen bijdragen tot het stoppen van de stroperij en we de uitroeiing van de neushoorn kunnen voorkomen. Meer info zie pag 83.


En u?


Wat kan u doen? Veel! Hier alvast enkele tips om duurzaam te reizen:


 • U bent een gast in het land dat u bezoekt: bewust en respectvol omgaan met de lokale bevolking en de omgeving verhoogt de kwaliteit van uw reis. Als u mensen wil fotograferen, vraagt u best vooraf toestemming, want niet iedereen houdt ervan om gefotografeerd te worden.
 • Blijf op de aangegeven routes: wijk niet af van de aangegeven routes als u gaat wandelen of fietsen. Zo zorgt u ervoor dat de soms kwetsbare natuur in stand blijft.
 • Koop lokale producten en betaal een eerlijke prijs:door in lokale restaurants te eten of souvenirs te kopen steunt u de lokale economie. In heel wat landen vormt onderhandelen over de prijs een onderdeel van de cultuur. Waak er echter over dat u een eerlijke prijs betaalt, die voor beide partijën aanvaardbaar is, en geen bodemprijs.
 • Een zeldzaam dier is geen souvenir! Een orchidee, een ivoren sieraad of een zeldzaam koraal lijkt misschien een leuk aandenken, maar deze souvenirs mogen ons land niet binnen. Koop dus gerust een mooie herinnering aan uw reis, maar kies milieubewust! Meer info omtrent dit thema vind je op www.cites.org of op www.health.fgov.be
 • Laat geen afval achter: in veel landen vormt zwerfvuil een groot probleem. Maak er daarom een gewoonte van om uw eigen afval altijd mee te nemen. Neem lege batterijen terug mee naar huis en lever ze daar in, want in veel landen zijn er weinig tot geen recyclage mogelijkheden voor dit soort producten.
 • Ga bewust om met energie en water: vergeet de airco en de lichten niet uit te doen wanneer u uw hotelkamer verlaat. Hou er ook rekening mee dat in veel landen water een schaars goed is. Douche daarom niet te lang en laat je handdoeken niet dagelijks wassen.
 • Deel geen pennen, ballonnen of snoepjes uit: zo voorkomt u dat kinderen leren dat bedelen loont. Doneer iets aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft indien u toch iets wil geven.
 • Hou voldoende afstand van wilde dieren: tijdens safari’s gaat u op zoek naar groot en klein wild. De chauffeurs en gidsen doen hun uiterste best om de dieren voorzichtig te benaderen en ze niet te storen tijdens hun dagelijkse bezigheden. Afstand houden is daarom van vitaal belang. Hetzelfde principe geldt tijdens een excursie op zee als u op zoek gaat naar dolfijnen of walvissen.
 • Kies voor een groene stoel! greenseat
  Volg het voorbeeld van VTB Reizen en compenseer ook zelf de CO2-uitstoot van uw vliegreis. Zo kunnen we samen een steentje bijdragen aan het tegengaan van het klimaatprobleem en kunt u blijvend kunt genieten van de mooiste vakantiebestemmingen. Surf gauw naar www.greenseat.com en ga over tot actie!.