Cuba Op het ritme van de cubaanse zon


REISDUUR 16 dagen/14 nachten - CUBVTCZO-W
  • met een oldtimer doorheen authentiek Havana
  • in het spoor van Ernest Hemingway
  • indrukwekkende landschappen in de Viñalesvallei
  • laat je charmeren door Trinidad, Unesco-werelderfgoedsite
  • snuif de Caraïbische sfeer op in Santiago de Cuba, stad van de revolutie

PROGRAMMA
 Dag 1 Brussel - Varadero - Havana  Avondmaal
Vlieg richting Varadero. Na aankomst wordt u naar het hotel in Havana, Melia Havana***** gebracht.

 Dag 2 Havana  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Een reis naar Cuba is niet compleet zonder een bezoek aan zijn hoofdstad Havana! La Habana Vieja of Oud Havana is een echt juweeltje. Dankzij de aanwezigheid van de vele kleurrijke en koloniale gebouwen, lijkt het alsof de tijd er is blijven stil staan. Hier staan nog zo'n 700 gebouwen uit de 18de en 19de eeuw, voornamelijk mooie patriciërswoningen die zijn omgevormd tot huurkazernes waarin vele gezinnen in hetzelfde huis wonen. Wandel ook over de Plaza de Armas en bezoek de kathedraal. Snuif de sfeer op van de jaren 50 en laat u rondrijden in één van de typische oldtimers. Tijdens deze rit passeert u Plaza de la Revolución met het standbeeld van de onafhankelijkheidsstrijder José Martí. Daarna bezoekt u het kerkhof van Christoffel Columbus, het museum van de revolutie en het Havana Club Rum museum. U keert terug naar hotel Melia Havana*****.

 Reis terug in de tijd   
Amper 50 jaar geleden, tot het uitbreken van de revolutie, was Havana één van de meest mondaine steden ter wereld. Waan je even terug in de tijd van de fifties, toen de Amerikaanse jetset naar het bruisende Havana trok voor hun beroemde cocktailparties. Stap in een kleurrijke bolide, zoals er alleen in Havana nog rondrijden. Havana is dan ook het wahalla voor de oldtimer liefhebber.

 Dag 3 Havana - Viñales - Pinar del Rio - Havana  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Na een deugddoend ontbijt vertrekt u naar de prachtige Viñalesvallei, misschien wel het mooiste stukje van Cuba. Door de erosie van kalksteen ontstonden er surreële rotspartijen 'Mogotes', omgeven door een uniek landschap. Het hele dal waar vroeger een poging werd ondernomen om wijn te verbouwen, is een agrarisch gebied met bohios of kleine boerenwoningen met daken van palmbladerenen honderden drooghutten voor tabaksbladeren (casas de tabaco). U wandelt er door de grot Cueva del Indio en neemt plaats in een bootje, dat u langs één van de ondergrondse rivieren voert. Daarna gaat u verder naar het provinciestadje Pinar del Río. Zijn naam heeft het stadje te danken aan de pijnboomwouden (Pinar) die langs de rivier (Río) de Guanama groeiden. Nog steeds is de tabak die afkomstig is uit deze provincie van de allerbeste kwaliteit. Een bezoek aan een sigarenfabriek kan dus niet ontbreken. Indien deze fabriek (Francisco Donatien) gesloten is, wordt er ééntje in Havana bezocht. Overnachting in hotel Melia Havana*****.

 Dag 4 Havana  Ontbijt-Middagmaal
Ook de bekende schrijver Ernest Hemingway heeft zijn sporen in Havana achtergelaten. Zo dronk hij o.a. in El Floridita zijn daiquiri. Ook u krijgt vandaag de kans om van deze typisch Cubaanse cocktail te nippen na een bezoek aan het Fortaleza de San Carlos de la Cabaña. Daarna brengt Hemingway u naar San Francisco de Paula, waar u zijn woning Finca Vigia bezoekt. U luncht in een restaurant in Cojímar, een vissersdorp ten westen van Havana. Gefascineerd door de zee, had Hemingway in Cojímar een jacht, de Pilar, waarmee hij soms dagen kon gaan vissen. Cojímar en zijn inwoners spelen trouwens de hoofdrol in zijn boek 'De oude man en de zee'. Dit boek gaat over een oude man die nooit succes had bij de visvangst tot hij op een dag een enorme vis aan de haak sloeg. Namiddag is er nog wat vrije tijd om door de stad te kuieren of te genieten van de sfeervolle muziek in de gezellige cafeetjes. 's Avonds kan u optioneel deelnemen aan een cabaretvoorstelling. Overnachting in hotel Melia Havana*****.

 Dag 5 Havana - Cardenas - Cienfuegos  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Onderweg naar Cienfuegos stopt u in Cardenas. Maak kennis met wat ooit de spil was van de Cubaanse economie: suikerrietproductie. U bezoekt een oude fabriek en op een plantage ziet u hoe het suikerriet met een machete geoogst wordt. Proef van het pure suikerrietsap 'Guarapo' en maak een nostalgische rit in een oude stoomtrein. Na het stillen van de honger zet u de reis verder richting Cienfuegos, de 'Parel van het Zuiden'. Tijdens een korte wandeling, bezoekt u de belangrijkste bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft: Parque José Martí en het Teatro Thomas Terry. Als afsluiter van deze dag, geniet u van een diner in het Palacio del Valle. Dit voormalige paleis en casino is door zijn mix aan bouwstijlen een unicum te noemen. Overnachting in hotel Jagua***.

 Dag 6 Cienfuegos - Trinidad  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Na een rustig ontbijt gaat het verder naar Trinidad, een stad die in 1514 werd gesticht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Diego Velázquez de Cuéllar. Trinidad is één groot koloniaal museum. Op wonderbaarlijke wijze en dankzij de steun van Unesco heeft de stad haar smalle hobbelige straatjes, oude paleizen, kerken en kleurrijke patio's weten te behouden. Bezoek aan het sfeervolle centrum met het Museo Romántico (afhankelijk van de openingtijden) en La Canchánchara, een bekende bar in Trinidad waar u de gelijknamige cocktail van aguardiente (vuurwater), citroensap, honing en ijs kan proeven. 's Avonds komt de stad tot leven. Waag je op de dansvloer van het swingende Casa de la Trova. Overnachting in Brisas del Mar***, gelegen aan playa Ancon.


 Dag 7 Trinidad - Sancti Spíritus - Guardalavaca  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Na korte stops aan de Valle de los Ingenios en het stadje Sancti Spíritus vervatten we onze route oostwaarts voor de langste rit in het programma. We rijden via Holguín naar het tropische Guardalavaca, waar we in de loop van de avond toekomen. Overnachting in hotel Paradisus Rio de Oro*****, op basis van all-inclusive.

 Dag 8 Guardalavaca   Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Cuba heeft een verdienstelijke reputatie opgebouwd als strandbestemming. We willen u dit aspect van Cuba dan ook niet onthouden. Fijnwitte zandstranden en een turkoois-blauwe zee: de twee belangrijkste ingrediënten van uw dag dolce far niente in Guardalavaca. Overnachting in hotel Paradisus Rio de Oro*****, op basis van all-inclusive.

 Dag 9 Guardalavaca - Santiago de Cuba  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Na het ontbijt verlaten we de prachtige stranden van Guardalavaca en gaat de tocht richting Santiago de Cuba. Eenmaal aangekomen in de heldenstad van de republiek: Santiago de Cuba, ontdekt u de meest Caraïbische en swingende stad van het eiland, waar op verschillende plaatsen de rijke, muzikale traditie te beluisteren valt en waar groepen muzikanten hun opzwepende ritmes ten gehore brengen. U neemt er een kijkje op het Cementerio de Santa Ifigenia, de begraafplaats van historische Cubaanse figuren en bezoekt u de voormalige woonplaats van Diego Velazquez, die momenteel dienst doet als museum. Middagmaal in een lokaal restaurant. Santiago leert ons veel over de onafhankelijkheidsstrijd van Cuba. Wandel langs Plaza de la Revolución Antonio Maceo, het plein van de revolutie dat gebouwd werd ter nagedachtenis van de tweede onafhankelijkheidsoorlog. In de voorgevel van de voormalige kazerne van Moncada kan u nog steeds de inslagen van de kogels terugvinden. Er is nog wat tijd over om zelf op verkenning te gaan in deze stad, die een smeltkroes is van verschillende culturen. Overnachting in hotel Melia Santiago*****.


 Dag 10 Santiago de Cuba - Baracoa  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Tijdens het bezoek aan het El Morro-fort heeft u een prachtige uitzicht over de kust. Een boottocht neemt ons mee naar het eiland Cayo Granma met zijn vele vissershuizen. Na de lunch rijden we naar de oudste stad van Cuba en de landingsplaats van Christoffel Columbus: Baracoa. In zijn dagboek beschreef hij deze plaats als de mooiste ter wereld. Onderweg ontdekt u het traditionele boerenleven van dit landelijk stukje Cuba. Overnachting in hotel El Castillo***.


 Dag 11 Baracoa - Santiago de Cuba  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Stadswandeling in Baracoa, met een bezoek aan het museum Matachin, waar u kennis maakt met de plaatselijke cultuur en religie. Na het middagmaal laten we de tafelberg El Yunque achter ons. De rit naar Santiago is een attractie op zich. Middagmaal in een restaurant aan de oevers van de Toa rivier. Daarna volgt een ontspannen boottocht op deze rivier, die de langste van Cuba is. Op onze terugrit naar Santiago rijden we langs de 'La Farola' bergpas en geniet u van de adembenemende landschappen. Onderweg passeert u El Paso de Los Alemanes, een rots in de vorm van een boog, het Manglito-strand en de canyon van de Yumuri-rivier. Ook de cacaobomen en -plantages die deze regio rijk is, zullen niet aan uw aandacht ontsnappen. Overnachting in hotel Melia Santiago*****.


 Dag 12 Santiago - Camagüey  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
We trekken opnieuw naar het westelijke gedeelte van het eiland. Enkele kilometers buiten Santiago stoppen we in El Cobre, het belangrijkste bedevaartsoord van Cuba. De kerk, gelegen aan de voet van het Sierra Maestra gebergte, is de thuisbasis van de patroonheilige van het land. Daarna gaat het verder naar Camagüey. Deze stad is als het ware een labyrint met smalle straatjes waar u gemakkelijk in kunt verdwalen. Ze lijken geen begin of einde te hebben. Een bewuste strategie om het eventuele indringers moeilijk te maken. U verplaatst zich per bicitaxi, de meest originele manier om deze stad te verkennen. Overnachting in hotel Camagüey**+.

 Dag 13 Camagüey - Santa Clara - Varadero  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Op weg naar de bekendste strandbestemming van het eiland maken we een stop in Santa Clara. In deze stad wist Che Guevara een gepantserde trein met wapens te onderscheppen en buit te maken. Vier van de gepantserde wagons die deel uitmaakten van de trein en de bulldozer die de trein uit de rails duwde, heeft men als herinnering laten staan. In Santa Clara bevinden zichsinds 1997 ook het mausoleum van Che Guevara en zijn bronzen standbeeld met het opschrift Hasta la Victoria Siempre (altijd op weg naar de overwinning), het motto van Che's bewonderaars. Overnachting in hotel Melia Marina Varadero*****, op basis van all-inclusive.

 Dag 14 Varadero  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Vrije tijd om te genieten van de vele faciliteiten van uw hotel, te kuieren langs de jachthaven of een wandeling te maken langsheen het witte strand. Overnachting in hotel Melia Marina Varadero*****, op basis van all-inclusive.

 Dag 15 Varadero - Brussel  Ontbijt
De tijd is aangebroken om afscheid te nemen van dit prachtige Caraïbische eiland. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht.

 Dag 16 Brussel   
Aankomst in Brussel.

 opmerking:   
De toeristische sector in Cuba is intens verweven met de logge bureaucratie van het staatsregime. Het reserveren van hotels wordt hierdoor in meerdere of mindere mate bemoeilijkt. Bovendien blijven veranderingen mogelijk, zelfs tot op het laatste moment. De onaangekondigde sluiting van een openbare plaats of een opgelegde wijziging van de geplande route zijn evenmin ondenkbaar.
Het aangename karakter van de bevolking, een vrolijke sfeer en een kleurrijke cultuur, compenseren echter veel van deze ongemakken. Wie reist met een open geest en relativeringsvermogen, zal op dit Caraïbische eiland een unieke vakantie beleven en komt terug met een koffer vol goede herinneringen.

Delen
  Print

Cuba op het ritme van de cubaanse zon - foto 1
Cuba op het ritme van de cubaanse zon - foto 2
Cuba op het ritme van de cubaanse zon - foto 3
Cuba op het ritme van de cubaanse zon - foto 4
Cuba op het ritme van de cubaanse zon - foto 5
Cuba op het ritme van de cubaanse zon - foto 6
Reserveer Cuba op het ritme van de cubaanse zon
Deze pagina delen
 
Email