Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving


REISDUUR 11 dagen/10 nachten - GRCVTGGB-F - zomer 2018

  • uitgebreid bezoek aan Athene, Sparta, Mistras en Olympia
  • op ontdekking in de grotten van Pírgos Dirou
  • bezoek aan het Akropolismuseum

PROGRAMMA
 Dag 1 Brussel - Athene  Avondmaal
Welkom in de kosmopolitische metropool van Griekenland, Athene! De hoofdstad Athene ontleent haar naam aan de godin Pallas Athena. Het Parthenon op de Akropolis, tevens het beroemdste monument van de stad, is gebouwd ter ere van haar. Voor het avondmaal begeven we ons naar een gezellig restaurantje in de stad. De overnachting vindt plaats in Parthenon Hotel****, Hotel Electra**** (08/06,14/09) of Athenaeum Grand Hotel**** (25/05).

 Dag 2 Athene  Ontbijt-Avondmaal
In de voormiddag bezoeken we de Akropolis en de Oude Agora. Vervolgens maken we een korte stadsrondrit die eindigt bij het Nationaal Archeologisch Museum. Na de lunch staat een uitgebreid bezoek op het programma. Dit museum herbergt verschillende collecties aan archeologische vondsten van oude beschavingen uit heel Griekenland.U vindt er voorwerpen en kunstwerken daterend van de prehistorie tot de oudheid. Voor het avondmaal begeven we ons naar een taverne in Plaka, de oudste wijk van Athene. Terug naar het hotel voor de overnachting.

 Dag 3 Athene - Korinthe - Mycene - Epidaurus - Tolo  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag maken we een uitstap naar Korinthe en bezoeken we het kanaal dat door de Istmus (landengte) van Korinthe loopt. Vervolgens gaan we naar het Oude Korinthe. Op de ruïnes van deze stad die in 1858 nagenoeg volledig door een zware aardbeving werd verwoest, verrees het moderne Korinthe. Oorspronkelijk bewaakte de stad de Istmus, de enige toegang over land naar de Peloponnesus, en zo beheerste ze ook het goederenverkeer tussen beide zijden. Reeds in de oudheid was men zich bewust van het economische belang van een snelle doortocht tussen de Korintische en de Saronische Zee, maar het kwam pas tot een echte poging om een kanaal te graven onder de Romeinse keizer Nero. In 68 na Chr. liet hij duizenden slaven aan beide zijden van de landengte graven. Toen Nero in datzelfde jaar zelfmoord pleegde, kwam er direct een einde aan de werkzaamheden. Pas in de 19de eeuw werd het plan helemaal verwezenlijkt, toen Franse ingenieurs in 1881 begonnen met de aanleg van een kanaal dat in 1893 eindelijk voor het scheepvaartverkeer kon worden opengesteld. We reizen verder naar Mycene. Archeologisch onderzoek in de burcht van Mycene toont aan dat de heuvel al rond 3.000 v. Chr. bewoond was. De Leeuwenpoort dateert uit de 13de eeuw v. Chr. Tot nu toe hebben archeologen negen Tholos-graven in Mycene opgegraven. Doorreis naar Epidaurus, met een bezoek aan het best bewaarde theater van Griekenland dat nog steeds over een uitzonderlijk goede akoestiek beschikt. Het theater dateert uit de 4de eeuw v. Chr. en telt 12.000 tot 14.000 zitplaatsen. In de zomer wordt het nog steeds gebruikt voor voorstellingen van de klassieke drama’s van o.a. Aeschylos, Sophocles en Euripides. Het meest verbazingwekkende is toch wel die geweldige akoestiek. Tot op de laatste rijen hoor je zelfs het kleinste geluid en dit zonder kunstmatige klankversterking. Tot slot naar hotel Dolfin***, hotel John and George**** of hotel Minoa*** (25/05) in Tolo voor het avondmaal en de overnachting.

 Dag 4 Tolo - Nauplion - Sparta  Ontbijt-Avondmaal
Na een stevig ontbijt gaan we op ontdekkingstocht naar Nauplion, gelegen op een schiereilandje en in de schaduw van een 216 m hoge rots waarop het Palamidifort staat. Op deze hoogte genieten we van een prachtig uitzicht op het oude centrum van deze gezellige havenstad en de zee. Nadien maken we een wandeling langs de mooie Venetiaanse en classicistische gebouwen die dateren uit de tijd van koning Otto en we zien ook enkele Turkse moskeeën. Het stadje was van 1829 tot 1834 de eerste hoofdstad van het bevrijde Griekenland. Avondmaal en overnachting in hotel Menelaion***.

 Dag 5 Sparta - Mistras - Gythion - Limeni  Ontbijt-Avondmaal
Sparta wordt steeds in één adem genoemd met een zware, onmenselijke opleiding. De stad was de aartsrivaal van Athene en tussen beiden werden meermaals oorlogen uitgevochten. De ruïnes van beide steden zijn helemaal niet met elkaar te vergelijken, daar de meeste overblijfselen in Sparta dateren uit de Romeinse periode. Mistras was ooit een indrukwekkende Byzantijnse stad. Men kan er nu nog zwerven langs bochtige stegen, door monumentale poorten en langs middeleeuwse paleizen, huizen en kerken met prachtige fresco’s. Deze mysterieuze middeleeuwse stad is eigenlijk in twee delen verdeeld. In de benedenstad zijn er nog overblijfselen uit de Byzantijnse tijd te bewonderen. Op de steile weg naar boven ligt het Pandanassaklooster. Na een uitgebreide kennismaking rijden we door naar Gythion voor de vrije lunch. Afsluiten doen we in Limeni. Hotel Limeni Village*** heet ons alvast welkom met een lekkere maaltijd.

 Dag 6 Limeni - Pírgos Dirou - Olympia  Ontbijt-Avondmaal
Na het ontbijt brengen we een bezoek per boot aan de grotten van Pírgos Dirou, een van de belangrijkste natuurlijke sites in Griekenland en zeker een aanrader! De plaats staat bekend om de hoeveelheid stalactieten en stalagmieten die bijzondere namen hebben gekregen. Onderzoekers hebben op basis van enkele vondsten vastgesteld dat de grotten reeds bewoond waren in het neolithische tijdperk, wat voor heel wat unieke vondsten zorgt. Nadien rijden we via Kalamata richting Olympia voor het avondmaal en overnachting in hotel Olympion Asty****.

 Dag 7 Olympia - Patras - Delphi  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag staat Olympia op het programma, gelegen in een weelderig begroeide vallei. We bezoeken er de historische site en het museum. De beide kanten van de weg van Patras naar het heiligdom Olympia liggen bezaaid met kleine stadjes en mooie dorpjes In Olympia werden om de vier jaar in de zomer de Olympische Spelen gehouden. De namen van de overwinnaars werden er opgetekend sinds 776 v. Chr. Dat jaar is tevens het begin van de Griekse tijdrekening. We bezoeken de Altis met de Zeustempel, het Heraion, het Gymnasion en het Olympisch Stadion. We zetten onze tocht verder naar Patras, de op twee na grootste stad van Griekenland en de grootste van de Peloponnesos.Deze drukke haven- en handelsstad is bekend om haar omvangrijk en bruisend carnaval. We eindigen de dag in Delphi voor het avondmaal en de overnachting in hotel Amalia****.

 Dag 8 Delphi - Kalambaka  Ontbijt-Avondmaal
In de voormiddag bezoeken we het archeologische Delphi met het theater, het heiligdom en het orakel van de God van het licht, Apollo. Delphi werd door de klassieken als de 'navel der aarde' beschouwd. Het was het grootste religieuze en geestelijke centrum van het oude Griekenland, met een roem en een autoriteit die uitstraalden over het hele Middellandse Zeegebied. De Apollotempel blijft het belangrijkste gebouw in Delphi. Rond het heiligdom bevond zich een muur met verschillende poorten. Verder bevinden zich hier ook nog de Kastalische Bron en het Athenaheiligdom met de tholos van Marmeria (een prachtige ronde tempel met drie marmeren bordessen). Ook het museum is een bezoekje waard, niet in het minst door het uitzonderlijke beeld van de Wagenmenner. Vervolgens gaan we door de bergen van het Griekse vasteland en enkele mooie vruchtbare valleien verder naar Kalambaka, bekend om zijn Meteorenkloosters. Avondmaal en overnachting in Divani Meteora Hotel****.

 Dag 9 Kalambaka - Meteora - Athene  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag vertoeven we in Meteora, tevens een van de grootste natuurwonderen van Griekenland. Meer dan 300 m hoge rotsmassa's verheffen zich hier vanuit deze vlakte. Oorspronkelijk zochten kluizenaars hier in rotswoningen de eenzaamheid op om in de grootste stilte te kunnen mediteren en bidden. Boven op een aantal van deze rotsen hebben Byzantijnse monniken pareltjes van kloosters gebouwd, waarvan enkele kunnen worden bezocht. Werkelijk indrukwekkend! We bezoeken twee kloosters en bewonderen er de prachtige Byzantijnse kunstvoorwerpen. Daarna reizen we verder via de Thermopylaepas naar Athene. Hier werd een van de grote veldslagen van de Perzische oorlogen uitgevochten en werd het Griekse leger o.l.v. Leonidas verslagen. Een indrukwekkend monument herinnert aan deze veldslag. Verder naar Athene. Avondmaal in de stad, overnachting in Parthenon Hotel****, Hotel Electra**** (14/09) of Athenaeum Grand Hotel**** (25/05).

 Dag 10 Athene  Ontbijt-Avondmaal
Onze prachtige reis zit er bijna op, maar niet getreurd. Eerst brengen we nog een bezoek aan het Akropolismuseum, dat zich bevindt op ongeveer 300 m ten zuiden van het Parthenon. Het beschikt over een tentoonstellingsruimte van meer dan 14.000 m2! Tijdens de namiddag wordt er wat vrije tijd ingelast. De reisleid(st)er helpt graag bij het organiseren van een facultatieve uitstap, bijvoorbeeld een bootexcursie naar het eiland Aegina. Een rustig dagje in het hotel of aangenaam kuieren door de stad kan uiteraard ook. Een bezoekje aan de beroemde wijk Plaka of aan de grote pleinen (Syntagma en Omonia) en de Turkse wijk zijn ook aan te bevelen. En na het vallen van de avond is een bezoek aan de Lykavittosheuvel eigenlijk ook nog een must. Voor het avondmaal begeven we ons naar een gezellige lokale taverne. Overnachting in Parthenon Hotel****, Hotel Electra**** (14/09) of Athenaeum Grand Hotel**** (25/05).

 Dag 11 Athene - Brussel  Ontbijt
Na het ontbijt heeft u nog wat tijd om bijvoorbeeld uw laatste inkopen te doen of nog een bezoekje te brengen aan één van de volgende musea: Benaki museum, Goulandris museum, Byzantijns museum.

Delen
  Print

Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving - foto 1
Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving - foto 2
Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving - foto 3
Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving - foto 4
Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving - foto 5
Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving - foto 6
Reserveer Griekenland 4000 jaar griekse geschiedenis en beschaving
Deze pagina delen
 
Email