Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar


REISDUUR 6 dagen/5 nachten - GBRVTEAN - zomer 2019

  • uitstekende uitvalsbasis om de hoogtepunten van de East Anglia te ontdekken
  • bezoek aan Cambridge, Norwich, Ipswich, Lavenham en Bury St.Edmunds

PROGRAMMA
 Dag 1 België - Calais - Dover - Ickworth - Bury St. Edmunds  Avondmaal
Via de diverse opstapplaatsen gaat het naar Calais en met de ferry naar Dover. East Anglia heeft een bijzonder aangenaam klimaat, het is het droogste en zonnigste gebied van Groot-Brittannië. Het landschap is bezaaid met kerken, windmolens en middeleeuwse boerenschuren. Het zachte glooiende, heuvelachtige gebied is een perfect decor voor de vele rieten daken, de bijzondere roze cottages in Suffolk en de vuurstenen cottages in Norfolk. Rit richting Bury St. Edmunds waar een bezoek aan de tuinen van het bekende Ickworth House op het programma staat. Naar Bury St. Edmunds waar we 5 nachten verblijven in het charmante Best Western Priory Hotel***.

 Dag 2 Bury St. Edmunds - Cambridge - Bury St. Edmunds  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag staat de ganse dag in het teken van Cambridge en zijn vele colleges. In de 11de eeuw begonnen religieuze ordes zich in deze stad te vestigen en in 1209 verscheen hier een groep theologen die zich na een academisch en religieus conflict van Oxford University afscheidde. De ontelbare colleges die er ontstonden, zijn verspreid rond en in de stad, maar behoren allemaal tot dezelfde universiteit. Stuk voor stuk zijn het pareltjes met mooi aangelegde tuinen, de Backs, die meestal uitkomen op de rivier. Cambridge heeft zelfs zijn eigen “Brug der Zuchten” - een ware kopie van de gekende gelijknamige Venetiaanse brug - die de gebouwen van St.John’s College verbindt. Aan het poortgebouw met torentjes van St John's College zien we kleurrijke wapenschilden die een fraaie ingang vormen. In de Elizabethaanse zaal hangen portretten van beroemde studenten van het college, zoals de dichter William Wordworth. King's College werd door Hendrik VI gesticht in 1441. Hij gaf in 1446 het startschot voor de bouw van de gelijknamige kapel die de stad volledig moest domineren: een ontzagwekkend waaiergewelf met 22 steunberen was het gevolg! We kunnen slechts enkele van de zowat 31 colleges bezoeken, maar ze lonen allemaal zeker de moeite! John Constable (1776-1837) werd geboren in East Bergholt en die omgeving is heel prominent en herkenbaar in zijn mooie schilderijen.

 Dag 3 Bury St. Edmunds - Somerleyton Hall - Norwich - Bury St. Edmunds  Ontbijt-Avondmaal
In de voormiddag rijden we naar Somerleyton Hall, een schitterend in Jacobean-stijl opgetrokken landhuis omringd met prachtige tuinen en een doolhof. Men vindt er ook een ommuurde tuin met serres ontworpen door Joseph Paxton. Van zijn hand is ook het Crystal Palace. Het mooi aangelegde doolhof werd aangeplant in 1846 door William Nesfield en zorgt voor veel zoekplezier! Er is ook een verzameling van een aantal speciale boomsoorten zoals de Eucalyptus Gunii, tulpbomen, mammoetbomen, rododendrons en azalea’s. Aan de voorzijde van het landgoed vinden we prachtig gesnoeide hagen en diverse rozenstruiken in aangelegde perken. Nadien bezoeken we Norwich, de trotse hoofdstad van het graafschap Norfolk en van Saksische oorsprong en een van de best geconserveerde steden van Groot-Brittannië. Het werd een eerste maal ommuurd door de Saksen in de 9de eeuw en kent nog steeds het onregelmatige stratenplan uit die tijd. Met de komst van de Vlaamse kolonisten in de 12de eeuw en het ontstaan van de textielindustrie werd het een rijke stad. Het oudste stadsgedeelte, Elm Hill, is een van de mooiste middeleeuwse straten van Engeland waar prachtig bewaarde middeleeuwse huizen geïntegreerd zijn in gezellige winkelwijken. Ook Norwich Cathedral, Church of St Peter Mancroft en diverse musea die het Engelse middeleeuwse leven weer tot leven brengen, zijn het vermelden waard.

 Dag 4 Bury St. Edmunds – Ipswich - East Bergholt - Flatford - Sudbury - Bury St. Edmunds   Ontbijt-Avondmaal
Vandaag treden we in de voetstappen van de wereldvermaarde landschapsschilder John Constable en zijn mooie schilderijen. Flatford ligt in het hart van de prachtige Dedham Vale. Dit charmante gehucht is de locatie voor een aantal van de meest beroemde pastorale schilderijen van deze schitterende schilder. In Ipswich vinden we een van zijn mooiste collectie's terug in het Christchurch Mansion, een openbaring voor de liefhebbers! In Bridge Cottage is er een constante tentoonstelling over deze zeer gesmaakte schilder. John Constable (1776-1837) werd geboren in East Bergholt en die omgeving is heel prominent en herkenbaar aanwezig in zijn mooie schilderijen. Onder andere Flatford Mill, Willy Lott’s Cottage, Dedham Church en de rivier de Stour werden meermaals vereeuwigd in één of ander lieflijk tafereel. En om het niet af te leren stoppen we op onze terugweg in Sudbury om een bezoek te brengen aan het huis van de achttiende eeuwse schilder Thomas Gainsborough, bekend om zijn landschappen en portretten van grote afmetingen, waarop de mensen ten voeten uit staan afgebeeld. Nog nagenietend van al dat moois, rijden we terug naar het rustige Bury St. Edmunds. Deze stad is vooral bekend vanwege haar abdijruïne, gelegen in de directe nabijheid van het stadscentrum. De abdij was het heiligdom van St. Edmund, de laatste Saksische koning in East Anglia, die in 869 werd onthoofd door de Denen. Nadien ontwikkelde het pelgrimsoord zich in de 14de eeuw tot een bloeiende lakenstad.

 Dag 5 Bury St. Edmunds – Melford Hall - Lavenham – Bury St. Edmunds  Ontbijt-Avondmaal
Na het ontbijt staat een bezoek aan Bury St. Edmunds op het programma. De stad wordt sterk geassocieerd met de Magna Carta. In 1214 kwamen de baronnen van Engeland in de kerk van de abdij samen en zwoeren dat ze koning Jan zonder Land zouden dwingen om het Handvest van Vrijheden goed te keuren, dat later als Magna Carta bekend werd. De abdij in het centrum werd grotendeels vernietigd in de 16de eeuw, met de door koning Hendrik VIII bevolen ontbinding van de kloosters, maar Bury St. Edmunds bleef tijdens 17de en 18de eeuw een bloeiende stad. Het economische leven in Bury St. Edmunds ging pas achteruit met het begin van de industriële revolutie. In de namiddag rijden we naar Melford Hall met zijn pittoreske torentjes. Het is een schitterend landgoed dat al bijna vijf eeuwen lang het groene dorp Long Melford domineert. Het interieur werd goed bewaard en vertelt het levendige verhaal van het gezinsleven op Melford, van de vele bezoeken die de gekende Beatrix Potter hen bracht en van spelende kinderen die de grote trap afglijden. We rijden door naar Lavenham. Het best bewaarde middeleeuwse stadje van Groot-Brittannië. Lavenham was tussen de 14de en de 16de eeuw het welvarende centrum van de wolhandel in Suffolk. Er zijn zowat 300 fraaie en goed geconserveerde gebouwen geregistreerd als monument, waaronder ook het schitterende Little Hall. De schat aan zwart-witte vakwerkhuizen volgt nog steeds het middeleeuwse stratenplan. Een lust voor het oog!

 Dag 6 Bury St. Edmunds - Rochester - Dover - Calais - België  Ontbijt
We nemen afscheid van Bury St. Edmunds en reppen ons naar Rochester, de stad van Charles Dickens. Blijkbaar heeft hij hier heel wat tijd doorgebracht zwervend door de straten van het nu historische Rochester. Hij werd zeker geïnspireerd door de geplaveide straatjes, kronkelende steegjes, oude ruïnes en gebroken grafstenen: een perfecte setting om een spook- of ander verhaal te vertellen... Na dit boeiende bezoek keren we terug naar Dover waar de ferry ons naar Calais brengt. Terugrit naar België.

Delen
  Print

Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar  - foto 1
Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar  - foto 2
Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar  - foto 3
Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar  - foto 4
Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar  - foto 5
Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar  - foto 6
Reserveer Groot-Brittannië East Anglia, de muze van elke kunstenaar
Deze pagina delen
 
Email