Hongarije Csárda's, poesta en paprika: open de schatkist der magyaren


REISDUUR 8 dagen/7 nachten - HUNVTHUN-F - zomer 2018

  • sightseeingcruise op de Donau
  • bezoek aan de poesta met paardenshow
  • rondleiding in het parlement

PROGRAMMA
 Dag 1 Brussel - Boedapest  Avondmaal
Op naar Boedapest, het culturele hart van Centraal-Europa. We beginnen onze kennismakingstocht met een verkennende stadsrondrit door Boeda, het historische gedeelte van de Hongaarse hoofdstad. Boeda wordt van Pest gescheiden door de Donau, de rivier die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis en groei van de stad. We overnachten in Danubius Hotel Astoria City Center**** de komende zeven nachten.

 Dag 2 Boedapest - Szentendre - Esztergom - Visegrád - Boedapest  Ontbijt-Avondmaal
Na het ontbijt schepen we in op de boot om de schoonheden van Boedapest en omgeving te ontdekken. Nadien brengt de bus ons naar Szentendre. Met de talloze kleine straatjes en steegjes, bontgekleurde huisjes en kerken is Szentendre een van de meest schilderachtige plekjes van het land. Het stadje is bezaaid met musea en kunstgalerieën en is ook een ontmoetingsplaats voor menig kunstenaar die u maar al te graag zullen laten meegenieten van hun werk. Al dat moois is om weg van te dromen... maar we moeten verder naar Esztergom! De plaats is bekend om zijn indrukwekkende classicistische basiliek, de grootste van Hongarije én de zetel van de aartsbisschop. Vervolgens rijden we naar Visegrad, gelegen aan de Donauknie. Als de tijd het toelaat, bezoeken we hier de ruïnes van het Koninklijk Paleis. Vanaf de burchtheuvel genieten we nadien van een majestueus zicht over de Donau en over grote delen van het Pilis- en het Börszönygebergte. We eindigen deze mooie uitstap met een diner in het restaurant Renaissance. De obers in traditionele klederdracht en de middeleeuwse band dompelen u hier onder in de sfeer van weleer. Daarna terug naar Boedapest voor de overnachting.

 Dag 3 Boedapest - KecskemĂ©t - Lajosmisze - Boedapest  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
We beginnen de dag met een bezoek aan Kecskemét, een plaats die vermaard is om de abrikozencognac en fruitteelt. Daarnaast telt deze stad vele bezienswaardigheden en prachtige Jugendstil gebouwen die u zeker zal weten te appreciëren. In het nabijgelegen Lajosmisze wacht een van de meest spectaculaire paardenshows van Hongarije op u. De csikós, de Hongaarse cowboys, verwelkomen u hier met een heerlijk glaasje Pálinka (brandewijn). Vervolgens dompelen deze virtuoze talenten u onder in een wervelend spektakel! Wie wil mag zelf eens zijn behendigheid uitproberen. Indien u echter niet zo avontuurlijk bent, kunt u een tochtje met paard en wagen maken. Dit is de ideale manier om rustig het poestalandschap te bewonderen. In de nabijgelegen csárda (taverne) kunt u genieten van een heerlijke Hongaarse lunch. In de late namiddag keren we terug naar Boedapest.

 Dag 4 Boedapest - Pannonhalma - VeszprĂ©m - Herend - Boedapest  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Vandaag staat Pannonhalma op het programma, waar de belangrijkste abdij van de Hongaarse Benedictijner orde gevestigd is. Het grote complex, klooster en kerk, staat boven op een heuvel en is reeds van ver te bewonderen. De Hongaarse koningen ontvingen hier talrijke befaamde bezoekers die mooie giften meebrachten en dat verklaart meteen waarom de schatkamer van Pannonhalma zo rijk gevuld is. In de archieven worden er unieke documenten en teksten bewaard, waaronder enkele codexen uit de 11de eeuw. Onze volgende stop is het barokke Veszprem dat op vijf heuvels werd gebouwd, met onder andere de Vuurtoren, het bisschoppelijk paleis en het in Louis XVI-stijl gebouwde stadhuis. Na al dat moois is het tijd voor een lekkere lunch in een gezellig restaurant. Als voorlaatste bezoeken we Herend, wereldberoemd om de kostbare en mooi bewerkte porseleinen voorwerpen. De fabriek levert momenteel nog steeds op bestelling en dit voornamelijk aan vorstenhuizen, staatshoofden en gegoede families. Onze laatste stop vandaag is het badplaatsje BalatonfĂĽred, gelegen aan de noordoostelijke zijde van het Balatonmeer.

 Dag 5 Boedapest  Ontbijt-Avondmaal
Na een welverdiende rust nemen we vandaag de tijd om Pest te verkennen, het grootste deel van Boedapest. We bezoeken er het Heldenplein met het Millenniummonument dat in 1896 werd aangelegd ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Hongarije. We wandelen verder naar het stadspark waar het romantische Vajda Hunyadkasteel staat. Dit kasteel is heel bekend omdat het een fascinerende combinatie tentoonspreidt van alle verschillende bouwstijlen die in Hongarije voorkomen. Via de beroemde Andrassystraat met haar mooie gebouwen bereiken we de Nationale Opera en de Sint-Stefanusbasiliek. We eindigen met een rondleiding in het parlement dat werd gebouwd tussen 1885 en 1904. Het werd opgetrokken in een cocktail van gotische en renaissance-elementen, met een vleugje barok. Vanaf de sierlijke grote trap kunnen we de allegorische fresco’s op het plafond beter bekijken. In de namiddag vrije tijd om op eigen houtje de stad verder te verkennen of een kuur te doen in een van de vele kuuroorden.

 Dag 6 Boedapest - Eger - Boedapest  Ontbijt-Avondmaal
Na het ontbijt rijden we naar het noordoosten. Hier bezoeken we Eger, een stad die door een fraaie laatbarokarchitectuur wordt gekenmerkt. De burcht dateert uit de 13de eeuw en werd na de belegering door de Turken verder uitgebouwd en gemoderniseerd. Over het bouwwerk zelf en de verdedigers ervan doen heel wat verhalen en legendes de ronde. De mooiste is waarschijnlijk die over kapitein István Dobó. Met slechts 2.000 manschappen zou hij zo'n 100.000 Turken hebben verslagen. Hij werd hierin bijgestaan door de 'strijdende vrouwen van Eger'. Zij mengden stierenbloed met wijn, waardoor de kracht en de strijdlust van de verdedigers toenam en ze zo de Turken konden verslaan. De werkelijkheid is dat ze kokende pek over de Turkse aanvallers goten en zo de verschillende aanvallen konden afslaan. Verder is er het paleis van de 'Grote Proost' met zijn opvallende en mooie smeedijzeren hekwerken en versieringen boven de ramen. Een andere mooie bezienswaardigheid is de minorietenkerk in het oude centrum van de stad. Behalve als stad van de barokke kerken, is Eger ook bekend om zijn vele baden waarvan de eerste uit de 15de eeuw dateren. Ook de wijnen die men er produceert, hebben een goede reputatie bij wijnkenners. Na de lunch willen we u dan ook van een heuse wijnproeverij laten genieten. Moe maar voldaan keren we terug naar Boedapest.

 Dag 7 Boedapest - Gödöllö - Boedapest  Ontbijt-Avondmaal
In de voormiddag vertrekken we naar Gödöllö waar we het tweede grootste barokke paleis van Europa bezoeken, het voormalige zomerpaleis van keizer Franz Jozef en keizerin Sissi. In de namiddag is er vrije tijd in Boedapest om bijvoorbeeld te gaan shoppen of een bezoek te brengen aan een van de vele koffiehuizen. Diner in restaurant Venhajo en aansluitend folklorevoorstelling in het Duna Palota, gebracht door het Rajko Folk Ensemble.

 Dag 8 Boedapest - Brussel  Ontbijt
Geniet van een heerlijk ontbijt en herbeleef op weg naar de luchthaven nog even deze prachtige reis. U heeft zonder twijfel heel wat mooie foto's mee die voor leuke herinneringen zorgen!

Delen
  Print

Hongarije csárda’s, poesta en paprika: open de schatkist der magyaren - foto 1
Hongarije csárda’s, poesta en paprika: open de schatkist der magyaren - foto 2
Hongarije csárda’s, poesta en paprika: open de schatkist der magyaren - foto 3
Hongarije csárda’s, poesta en paprika: open de schatkist der magyaren - foto 4
Hongarije csárda’s, poesta en paprika: open de schatkist der magyaren - foto 5
Hongarije csárda’s, poesta en paprika: open de schatkist der magyaren - foto 6
Reserveer Hongarije csárda
Deze pagina delen
 
Email