Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum


REISDUUR 10 dagen/9 nachten - ITAVTSIA - zomer 2019

  • mini-cruise naar Panarea en Stromboli
  • overnachtingen op Lipari
  • Nederlandstalige lokale gids in Palermo

PROGRAMMA
 Dag 1 Brussel - Palermo  Avondmaal
Vertrek naar Palermo, de hoofdstad van Sicilië. De autocar brengt ons naar het Federico II**** hotel.

 Dag 2 Palermo - Monreale - Palermo  Ontbijt
De voornaamste monumenten in Palermo vinden we terug aan de lange Corso Vittorio Emanuele die van het Palazzo dei Normanni naar de haven leidt. Van dit paleis blijven alleen het centrale deel en de massieve 'Pisaanse toren' over. Het interieur van het paleis straalt nog altijd de charme en grandeur van weleer uit. De Cappella Palatina overrompelt de bezoeker door de harmonie van de mozaïeken uit de byzantijnse iconografie met het beschilderde Arabische plafond. De rijke mozaïeken bedekken heel de binnenruimte: de muren, de koepel en de apsissen. De kapel is zowat de miniatuurversie van de kathedraal van Monreale die later op het programma staat. Verderop langs de Corso ligt de kathedraal van Palermo, de Santa Maria Assunta. Gebouwd op de site van een grote Grieks-Byzantijnse kerk, werd deze kerk in de loop der eeuwen vaak gerestaureerd maar ze bewaart herkenbaar de opeenvolgende culturele stijlen. Bij de Quattro Canti zijn we in het bekende historische centrum van Palermo. Dit indrukwekkende plein is omgeven door vier gebouwen met drie verdiepingen die versierd zijn met barokke sculpturen. Op de Piazza Pretoria straalt dan weer een schitterende fontein met zestiende eeuwse beelden. In de volksmond wordt het plein Piazza della Vergogna of Plein van de Schande genoemd, vanwege de vele naakte beelden van de fontein. Onvergetelijk zal ook het bezoek zijn aan de San Giuseppe dei Teatini en de San Cataldo. Na de middag vertrekken we naar Monreale. Deze stad is wereldwijd bekend om haar prachtige romaanse kathedraal, een oogverblindende mengeling van Arabische, byzantijnse en Normandische stijlen. De schitterende mozaïeken behoren tot de grootste ter wereld. Ook de kloostergang naast de kerk is indrukwekkend met de enig mooi versierde zuilen. Terug naar Palermo en hotel Federico II****.

 Dag 3 Palermo - Segesta - Selinunte - Agrigento  Ontbijt-Avondmaal
We vertrekken naar Agrigento, onze volgende verblijfplaats. Onderweg houden we halt in Segesta, een belangrijk Grieks heiligdom en een van de best bewaarde archeologische sites. De majestueuze Dorische tempel ligt op een heuvel in een weids landschap. De 36 zuilen van goudkleurige kalksteen lijken nog niet afgewerkt. Even indrukwekkend is het amfitheater op de helling van de Monte Barbaro dat nog altijd gebruikt wordt voor voorstellingen. De reis gaat verder naar Selinunte, een concurrerende stad van Segesta in de 5de eeuw v. Chr. In 250 v. Chr. hebben de Carthagers deze stad vernietigd maar het verval van de tempels was vooral het gevolg van aardbevingen. De Akropolis was omspoeld door twee smalle riviertjes en vormde het eigenlijke centrum van Selinunte. We rijden verder naar Agrigento voor de overnachting in het hotel Kaos****.

 Dag 4 Agrigento - Madonie Park - Cefalù   Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
In de loop van de ochtend bezoek aan de prachtige tempelvallei van Agrigento. Vertrek richting Cefalú. Onderweg stoppen we aan een typische boerderij waar we tijdens het middagmaal streekproducten kunnen proeven. Nadien verder naar Piazza Armerina voor een bezoek aan de indrukwekkende Villa Romana del Casale, vooral bekend omwille van de vele prachtige mozaïekvloeren. Na het bezoek rijden we door naar het middeleeuwse plaatsje Cefalú. Avondmaal en overnachting in hotel Acacia Resort****.

 Dag 5 Cefalù - Milazzo - Lipari - Vulcano - Lipari  Ontbijt
Na het ontbijt vertrekken we met de bus naar het noordelijke havenstadje Milazzo. Daar schepen we in voor een boottocht naar het eiland Lipari, het grootste van de Liparische eilanden. De stad Lipari zelf wordt omgeven door twee baaien en de hogergelegen oude wijk is mooi bewaard gebleven dankzij de omwalling uit de 13de en 14de eeuw. In de namiddag varen we naar Vulcano, waar zich tevens de gelijknamige vulkaan bevindt. Het eiland bestaat uit een aantal elkaar overlappende vulkanische centra. De huidige krater van de Fossa, Gran Cratere, vertoont fumarole activiteit, waarbij zwaveldampen vrijkomen. Aan de rand van het eiland ligt nog een jongere kegel, Vulcanello, waarvan de formatie ongeveer 183 v.Chr. begonnen is. De meest recente vulkanische activiteiten van Vulcano dateren van 1888 tot 1890. Een vijf meter dikke laag vulkanisch materiaal werd op de top van Fossa gedeponeerd en rotsblokken van een meter in diameter werden een kilometer van de krater weggeslingerd. Het woord vulkaan is ook naar het eiland vernoemd, want volgens een Romeinse legende woonde de vuurgod Vulcanus hier. Deze Vulcanus was ook wapensmid van de goden; hij maakte onder andere harnassen voor Hercules en wapens voor Mars. Overnachting in Lipari in het Gattopardo Park Hotel****.

 Dag 6 Lipari - Panarea - Stromboli - Lipari   Ontbijt-Avondmaal
's Morgens staat het archeologisch museum van Lipari op het programma. Een bezoek aan de indrukwekkende collectie maskers en kraters uit de bronstijd is een must! In de namiddag staat er een mini-cruise op het programma naar Panarea en Stromboli. Na het nuttigen van een heerlijke pizza stappen we terug aan boord en tijdens de terugvaart naar Lipari kunnen we genieten van het spektakel dat de Sciara del Fuoco biedt vanaf de zee. Een onvergetelijk schouwspel! Nadien terug naar het Gattopardo Park Hotel****.

 Dag 7 Lipari - Etna - Taormina   Ontbijt-Avondmaal
Na het ontbijt keren we met de boot terug naar de haven van Milazzo. Het stevige ontbijt van deze ochtend zal van pas komen, aangezien we in goede conditie moeten kunnen verder reizen naar de Etna. Deze nog steeds actieve vulkaan is ongeveer 3.340 m hoog. De bus rijdt tot op een hoogte van 1.900 m. Van hieruit kan u facultatief per kabelbaan en jeep nog hoger tot ongeveer 3.000 m gaan (voorzie hiervoor ongeveer € 65). Onderweg is het boeiend om de vegetatie te zien veranderen naarmate we stijgen. De boomgaarden maken gaandeweg plaats voor loofbomen, naaldbomen, lage struiken en tenslotte blijft alleen nog maar alpiene begroeiing over. Nadien is er nog vrije tijd om eventueel enkele secundaire kraters van dichtbij te bezichtigen. Terugrit naar de Taormina Riviera waar het hotel Naxos Beach Resort**** ons verwacht.

 Dag 8 Taormina - Catania - Taormina  Ontbijt-Avondmaal
Na het ontbijt vertrek naar Catania voor een bezoek aan de stad. Catania werd door de eeuwen heen meermaals verwoest door de allesvernietigende uitbarstingen van de Etna. Het is letterlijk de warmste stad van Italië: ze heeft meermaals per jaar te kampen met temperaturen boven de 40°C. Componist Vincenzo Bellini en schrijver Giovanni Verga zagen hier het levenslicht. We bezoeken de Piazza del Duomo, de kathedraal, de Fontana dell'Elefante en wandelen verderop naar de vismarkt en het Romeinse amfitheater. Hotel Naxos Beach Resort**** verwacht ons voor het avondmaal en de overnachting.

 Dag 9 Taormina - Siracusa - Noto - Taormina  Ontbijt-Avondmaal
Na een deugddoend ontbijt, vertrek naar Siracusa. Deze stad schittert aan een mooie baai en het oude stadsgedeelte ligt op een schiereilandje in de Ionische Zee. In het centrum vinden we naast vele middeleeuwse en barokke huizen de ruïnes van de tempel van Apollo en de mooie kathedraal, ooit de tempel van de godin Athena. Aan de Aretusafontein krijgen we een onvergetelijk mooi uitzicht over de baai: het is merkwaardig dat er zoet water uit de fontein stroomt ondanks de nabijheid van de zoute zee. Een mooie legende verklaart waarom. Onvergetelijk is een bezoek aan het archeologische park met onder meer het Griekse theater, het Romeinse amfitheater, de tempel van Apollo en de Latomia del Paradiso, een oude steengroeve met een bizarre grot die de naam het Oor van Dionysos draagt. In de namiddag staat een bezoek aan het stadje Noto op het programma. Na de zware aardbeving van 1693 moest Noto weer helemaal worden heropgebouwd en het resultaat is indrukwekkend: een prachtige barokke stad. Met al dat moois is het dan ook geen wonder dat Noto op de Unesco Werelderfgoedlijst vermeld staat. Overnachting in hotel Naxos Beach Resort****.


 Dag 10 Taormina - Catania - Brussel  Ontbijt
Vertrek naar de luchthaven van Catania voor de terugvlucht naar Brussel.

Delen
  Print

Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum - foto 1
Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum - foto 2
Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum - foto 3
Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum - foto 4
Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum - foto 5
Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum - foto 6
Reserveer Italië Sicilië, archeologisch openluchtmuseum
Deze pagina delen
 
Email