Italië Sicilië, kruispunt der beschavingen


REISDUUR 15 dagen/14 nachten - ITAVTSIK - zomer 2019

  • een drankje geserveerd in een prachtig paleis in het historische centrum van Palermo
  • wijnproeverij met brunch bij een Siciliaanse producent van topwijnen, degustatie van lokale specialiteiten
  • lokale Nederlandstalige gids in Palermo

PROGRAMMA
 Dag 1 Brussel - Omgeving Etna  Avondmaal
Vlucht naar Catania met aansluitend transfer naar het Mareneve Resort**** in de omgeving van de Etna.

 Dag 2 Omgeving Etna - Alcantarakloof - Casalvecchio Siculo - Messina - Milazzo  Ontbijt-Avondmaal
De Alcantarakloof is het eerste wat we vandaag bezichtigen. De rivier heeft hier de basaltrotsen prachtig uitgesleten. Vervolgens gaan we naar Casalvecchio Siculo voor een bezoek aan het 12de-eeuwse kerkje van Santi Pietro en Paolo d'Agró. Daarna trekken we naar Messina, de poort van Sicilië. Overnachting in hotel Milazzo**** in Milazzo.

 Dag 3 Milazzo - Tindari - Santo Stefano - Gangi - Castelbuono - Cefalù - Palermo  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag bezoeken we de archeologische site van Tindari. Deze site bestaat voornamelijk uit indrukwekkende stadswallen, een theater dat een prachtig uitzicht biedt over de zee en een mooi Romeins gebouw met bogen. We reizen langs de kust tot Santo Stefano di Camastra waar we keramiek kunnen bewonderen. Via Nicosia en Gangi bereiken we het aantrekkelijke vissersplaatsje Cefalù. Hier zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de romaanse kathedraal met haar prachtige mozaïeken en kapitelen en het historische centrum met o.a. de Arabische wasplaats. We reizen door naar Palermo en genieten van een heerlijk diner in de buurt van het hotel. Overnachting in hotel Palazzo Sitano**** in Palermo.

 Dag 4 Palermo - Solunto - Villa Palagonia Bagheria - Palermo  Ontbijt-Avondmaal
Ons eerste bezoek vandaag is de ruïnestad Solunto die van een prachtige ligging geniet op een rotspunt boven de Capo Zafferano. Hier hebben opgravingen delen van het forum, het theater, straten, huizen, waterputten en afvoerkanalen blootgelegd. Doorreis naar de schitterende Villa Palagonia, bekend om zijn vele monsters die de tuin en de muren decoreren. Daterend uit 1715 is deze villa een prachtig schoolvoorbeeld van de Siciliaanse barokke stijl. De groteske beelden werden gecreëerd vanaf 1749 door Francesco Ferdinando II Gravina, Prins van Palagonia, voor velen een lust voor het oog! In de namiddag bezoek aan Monreale. Hier staat immers de prachtige kerk van de benedictijnenabdij met de befaamde mozaïeken uit de 12de en 13de eeuw. Ook de kloostergang hier is zeer fraai versierd.Verder naar Palermo waar we dineren in een lokaal restaurant en naar hotel Palazzo Sitano**** voor de overnachting.

 Dag 5 Palermo  Ontbijt
Deze volledige dag brengen we door in de Siciliaanse hoofdstad. In de voormiddag maken we een stadswandeling. In de namiddag volgt een rondleiding in het beroemde Massimo theater, gevolgd door een drankje en enkele lekkernijen. Overnachting in hotel Palazzo Sitano****.

 Dag 6 Palermo - Segesta - Erice - Trapani - Mazara  Ontbijt-Avondmaal
Het programma van vandaag begint met een bezoek aan de ruïnestad Segesta, een archeologische site die tussen heuvels met glooiende hellingen ligt. Deze eens welvarende stad werd door de Saracenen in het jaar 1000 verwoest. Het theater en de op een heuvel gebouwde en door diepe ravijnen omringde Dorische tempel zijn hier de belangrijkste overblijfselen. Via het sfeervolle en schitterend gelegen middeleeuwse stadje Erice rijden we door naar Trapani, waar we een deugddoende wandeling ondernemen in het stadscentrum. Nadien reizen we verder door naar Mazara voor het avondmaal en de overnachting in hotel Baglio Basile****.

 Dag 7 Mazara - Mozia - Marsala - Mazara  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Vandaag brengen we een bezoek aan het merkwaardige eilandje Mozia. Hier stond eeuwen geleden een bloeiende Fenicische stad. Een bezoek aan een wijngaard mag vandaag zeker niet ontbreken: we brunchen bij een Siciliaanse producent van topwijnen. Ten slotte gaan we nog naar Marsala voor een bezoek aan het museum. Overnachting in hotel Baglio Basile**** in Mazara.

 Dag 8 Mazara - Groeven van Cusa - Selinunte - Eraclea Minoa - Agrigento  Ontbijt-Avondmaal
Na een stevig ontbijt brengen we een bezoek aan Cusa met zijn oude marmergroeves. In Selinunte brengen we een bezoek aan twee indrukwekkende archeologische sites (oost en west) die verschillende tempels herbergen. Tijdens onze route naar Agrigento maken we nog een uitstap naar de archeologische site van Eraclea Minoa. Het gebouw dat hier meteen opvalt, is het antiquarium waar nog steeds resten van Griekse keramische en terracottavazen liggen. Avondmaal en overnachting in hotel Baia di Ulisse**** in Agrigento.

 Dag 9 Agrigento  Ontbijt-Avondmaal
Volgens Pindarus was het vroegere Griekse Akragas de 'mooiste stad der mensheid'. Ook nu nog geniet Agrigento van een prachtige ligging. Deze trapsgewijs tegen een heuvel aangebouwde stad kijkt uit over de zee. In Agrigento bezoeken we het archeologisch museum, het San Nicolakerkje en de befaamde tempelvallei. Hier staan ruïnes van negen tempels (oorspronkelijk waren het er tien maar eentje is geheel verdwenen), necropolen, straten en huizen. De huidige stad die deels op een steile heuvelflank werd gebouwd, kan na de middag worden bezocht. Avondmaal en overnachting in hotel Baia di Ulisse****.

 Dag 10 Agrigento - Enna - Piazza Armerina - Caltagirone - Siracusa  Ontbijt-Middagmaal-Avondmaal
Via Caltanisetta reizen we naar Enna waar we het Lombardische kasteel bezoeken. De reusachtige Villa Romana del Casale in het stadje Piazza Armerina staat met recht en rede vermeld op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na het bezoek hebben we vandaag een leuk extraatje voorzien: een uitgebreide degustatie van typische lokale producten uit het mooie en vruchtbare Siciliaanse binnenland. Via het stadje Caltagirone met zijn beroemde, met keramiek betegelde trap rijden we verder naar Siracusa en Villa Politi****.

 Dag 11 Siracusa  Ontbijt-Avondmaal
Siracusa (in het Nederlands Syracuse) geniet niet alleen van een schitterende ligging aan een mooie baai, maar ook van een uitermate mild klimaat. We bezoeken hier eerst het prachtige archeologische museum. In de oudheid was Siracusa de belangrijkste stad van Sicilië. Om dat te bewijzen bezoeken we het Griekse theater, het Romeinse amfitheater en de Latomia del Paradiso, een oude steengroeve met een merkwaardige grot die de naam het Oor van Dionysos draagt. Op het schiereilandje Ortigia bevindt zich het oude stadsgedeelte van Siracusa, met de tempel van Apollo, de Dom en de Aretusafontein. Overnachting in Villa Politi**** in Siracusa.

 Dag 12 Siracusa - Noto - Catania - Giardini Naxos  Ontbijt-Avondmaal
In de voormiddag maken we een uitstap naar het 18de-eeuwse stadje Noto, een prachtig voorbeeld van de barokke bouwkunst van die tijd. Na de middag reizen we verder naar Catania dat door de eeuwen heen meermaals door de uitbarstingen van de Etna werd verwoest. Catania, de warmste stad van Italië (meermaals per jaar stijgt het kwik hier boven de 40°C), is de geboorteplaats van onder andere componist Vincenzo Bellini en schrijver Giovanni Verga. We bezoeken hier de Piazza del Duomo met de bijhorende Dom en het Castello Ursino. Overnachting in hotel Naxos Beach**** in Giardini Naxos.

 Dag 13 Giardini Naxos - Etna - Giardini Naxos  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag maken we een uitstap naar de vulkaan de Etna. De bus rijdt tot op een hoogte van 1.900 m. Van hieruit kan er facultatief per kabelbaan en jeep nog hoger worden gegaan tot ongeveer 3.000 m hoogte (voorzie hiervoor ongeveer € 65). De nog steeds actieve Etna is de hoogste berg van Sicilië en tevens een van de bekendste vulkanen van Europa. In de namiddag bezoeken we het prachtige stadje Taormina, met zijn weelde aan bloemen, planten en smalle straatjes vol winkeltjes, alsook een indrukwekkend Grieks theater. Overnachting in hotel Naxos Beach****.

 Dag 14 Giardini Naxos  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag genieten we van een deugddoende vrije dag. Graag bieden we u ook de gelegenheid om Taormina verder te bezoeken of eventueel deel te nemen aan een facultatieve uitstap. Overnachting in hotel Naxos Beach****.

 Dag 15 Giardini Naxos - Catania - Brussel  Ontbijt
Transfer naar de luchthaven van Catania voor de terugvlucht naar Brussel.

Delen
  Print

Italië sicilië, kruispunt der beschavingen - foto 1
Italië sicilië, kruispunt der beschavingen - foto 2
Italië sicilië, kruispunt der beschavingen - foto 3
Italië sicilië, kruispunt der beschavingen - foto 4
Italië sicilië, kruispunt der beschavingen - foto 5
Italië sicilië, kruispunt der beschavingen - foto 6
Reserveer Italië sicilië, kruispunt der beschavingen
Deze pagina delen
 
Email