Spanje Noord-Spanje op z'n best: tapa's, bodega's, kastelen en kathedralen


REISDUUR 8 dagen/7 nachten - ESPVTNSP-F - zomer 2018

  • een aangename combinatie van traditionele cultuur, prachtige architectuur, rustige stadjes en mooie natuur
  • bezoek aan een bodega van een lokale wijnfabrikant inclusief degustatie

PROGRAMMA
 Dag 1 Brussel - Bilbao  Avondmaal
Vertrek van Brussel naar Bilbao via Madrid. Hoewel Bilbao, de belangrijkste stad van Baskenland, ook een economisch en industrieel centrum is, merkt u daar weinig van in het aantrekkelijke stadscentrum. Een aanrader hier is zeker het Guggenheimmuseum, ontworpen door Frank Gehry en prachtig gelegen aan de oevers van de Nervión. Het oudste gedeelte van de stad bestond vroeger uit zeven straten en is daarom nog steeds gekend als de Siete Calles. Hier vinden we de belangrijkste winkels en een haast oneindig aanbod aan bars en restaurants. Overnachting in hotel Silken Indautxu****.

 Dag 2 Bilbao - San Sebastián - Hondarribia - Pamplona  Ontbijt-Avondmaal
Vanuit Bilbao rijden we naar San Sebastián, een van de mooiste steden van Europa. Vooral het perfecte schelpvormige strand, de Bahía de la Concha, en de vissershaven zijn adembenemend mooi. De Spaanse koninklijke familie bracht al menige zomer door in deze prachtige, door bergen omringde baaien en stranden. San Sebastián heeft hierdoor een aristocratische uitstraling, maar het oude centrum is nog bijzonder levendig. Vlakbij ligt Hondarribia, een kleine maar charmante stad met een duidelijk Franse invloed. We wandelen langs de Calle San Pedro, een straat met typische vissershuisjes met felgekleurde gevels en houten balkons. We reizen verder naar Pamplona waar het hotel AC Ciudad de Pamplona**** u een heerlijke maaltijd met tapa's zal voorschotelen.

 Dag 3 Pamplona - Olite - Logroño  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag bezoeken we Pamplona. De hoofdstad van Navarra is een stad vol contrasten. Kronkelende, nauwe straatjes van de oude wijken monden uit in moderne lanen. Het stadscentrum wordt gedomineerd door de 12de-eeuwse kathedraal waarvan het gotische klooster vaak wordt bestempeld als een van de mooiste ter wereld. Elk jaar in juli verandert Pamplona in een bruisend volksfeest, waarbij een kudde stieren doorheen de straten wordt gejaagd. Voor de jongemannen van de stad is dit het moment bij uitstek om hun moed te tonen en de stieren uit te dagen, voor de andere inwoners is het vooral een goede reden om stevig uit de bol te gaan. We vertrekken vervolgens naar Olite. Dit kleine stadje wordt volledig gedomineerd door een middeleeuwse verdedigingsburcht. Tot de 16de eeuw was het de residentie van de koningen van Navarra en daarom kreeg het ook de benaming 'Koninklijk Paleis’. We reizen verder naar Logroño, een Romeinse havenstad die in de Middeleeuwen als tussenstop diende voor de pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. De indrukwekkende 15de-eeuwse kathedraal van Santa María de la Redonda torent hoog boven de stad uit. In Logroño staat vooral de wijnbouw centraal, net zoals in de rest van de provincie, en in de nazomer wordt de wijnoogst dan ook uitbundig gevierd. Overnachting in het F&G hotel*** in Logroño.

 Dag 4 Logroño - Santo Domingo de la Calzada - Burgos - Gumiel de Mercado  Ontbijt-Avondmaal
Na een bezoek aan Santo Domingo de la Calzada vertrekken we naar Burgos. Koning Alfonso III stichtte deze stad in 844 in de vallei van de rivier de Arlanzón. Burgos werd vroeger hoofdzakelijk bewoond door Joodse en mudéjar-handelaars. De prachtig bewaarde middeleeuwse en renaissancepaleizen en -kerken zijn slechts een paar indrukwekkende voorbeelden van de Spaanse architectuur. Aansluitend bezoeken we zo'n bodega van een lokale wijnfabrikant. Het avondmaal is voorzien in een authentiek restaurant in het centrum van de stad. Overnachting in de Posada Real Sitio de Ventosilla (royal guesthouse) in Gumiel de Mercado.

 Dag 5 Gumiel de Mercado - Peñafiel - Valladolid - Tordesillas - Zamora  Ontbijt-Avondmaal
Vandaag gaan we eerst naar Peñafiel, een van de belangrijkste forten van middeleeuws Castilië. De bergruggen tussen de rivieren Duero en Duratón vormen hier een natuurlijke verdediging die door de bouw van vestingwerken nog werd versterkt. De magistrale verdedigingsburcht getuigt van het gewelddadige verleden en de verbeten strijd tussen christenen en Moren. Vervolgens reizen we naar Valladolid voor een stadsbezoek. De huidige hoofdstad van Castilla y León, de geboorteplaats van vele Spaanse monarchen, is bezaaid met monumenten. We bezoeken hier het San Gregoriomuseum. Onze laatste halte is Tordesillas, een middeleeuws stadje met een mooi authentiek Castiliaans marktplein, maar vooral een bijzonder intressant klooster met veel interessante kunstwerken: het Santa Clara klooster. Dat werd ook bekend omdat de ongelukkige moeder van Keizer Karel, Johanna de Waanzinnige, er meer dan veertig jaar opgesloten werd gehouden. In Zamora is, behalve enkele muren van de christelijke vestingwerken, vooral de kathedraal de moeite waard. De verschillende architecturale stijlen en de bijzondere Byzantijnse koepel maken van deze kathedraal een uniek monument. Avondmaal en overnachting in hotel AC Zamora****.

 Dag 6 Zamora - Ourense - Vigo  Ontbijt-Avondmaal
We rijden naar het natuurgebied van Sanabrië ten noordwesten van Zamora. Hier nemen we de tijd voor een wandeling langs het meer van Sanabrië, het grootse gletsjermeer van het Iberische schiereiland, en een bezoek aan het klooster van San Martín de Castaneda. We zetten de rit verder naar Ourense, de hoofdstad van de enige, niet aan de kust gelegen Galicische provincie. Deze stad heeft een zeer oude geschiedenis. De Puente Viejo, de oude brug, dateert uit de Romeinse tijd en werd in de loop der eeuwen een paar keer herbouwd. Het is nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De Burgas, unieke warmwaterbronnen die een temperatuur bereiken van maar liefst 70 graden Celsius, zijn ook de moeite waard. Vervolgens gaan we naar Vigo voor een kort stadsbezoek. Overnachting in hotel Ciudad de Vigo**** in Vigo.

 Dag 7 Vigo - Santiago de Compostella  Ontbijt-Avondmaal
Door het landschap van de Rías Bajas rijden we naar Santiago de Compostella en passeren oude en nobele stadjes en toeristische badplaatsen zoals Pontevedra, Sanxenxo, Cambados en Arousa. In Santiago de Compostella staat de kathedraal natuurlijk centraal. De bouw begon in de 11de eeuw en werd pas twee eeuwen later voltooid. De gevel is een prachtig staaltje van romaanse beeldhouwkunst. Het interieur van de kathedraal bestaat uit een aantal prachtige kapellen, maar het barokke hoofdaltaar verdient toch de meeste aandacht. Op vaste feestdagen en bij speciale gelegenheden wordt hier het reusachtige wierookvat onder de gewelven omhooggetrokken. Langs de kathedraal ligt het klooster van San Martín Pinario. Volgens de legende werden de torens nooit afgewerkt omdat ze anders een schaduw konden werpen op de glorie van de kathedraal. Overnachting in het Hotel Gelmirez***.

 Dag 8 Santiago de Compostella - Brussel  Ontbijt
Transfer naar de luchthaven van Santiago de Compostella voor de terugvlucht naar Brussel via Madrid.

Delen
  Print

Spanje Noord-Spanje op z’n best: tapa’s, bodega’s, kastelen en kathedralen  - foto 1
Spanje Noord-Spanje op z’n best: tapa’s, bodega’s, kastelen en kathedralen  - foto 2
Spanje Noord-Spanje op z’n best: tapa’s, bodega’s, kastelen en kathedralen  - foto 3
Spanje Noord-Spanje op z’n best: tapa’s, bodega’s, kastelen en kathedralen  - foto 4
Spanje Noord-Spanje op z’n best: tapa’s, bodega’s, kastelen en kathedralen  - foto 5
Spanje Noord-Spanje op z’n best: tapa’s, bodega’s, kastelen en kathedralen  - foto 6
Reserveer Spanje Noord-Spanje op z'n best: tapa's, bodega's, kastelen en kathedralen
Deze pagina delen
 
Email