Terug naar huis

De rijke cultuur van de Kaukasus

Armenië

Momenteel is geen enkele datum beschikbaar voor deze reis.

Dit product kan enkel telefonisch geboekt worden

Ma-Vrij: 08u00-22u00 / ZA: 09u00-22u00 / Zo: 10u00-22u00 / Feestdagen gesloten
(€ 0,80/min. + oproepprijs)

Raadpleeg een reisagent 070 222 346
De rijke cultuur van de Kaukasus - TUI

Samenvatting

Details over de rondreis
Reisroute du In groep
Wat wij goed vonden

• de hoofdstad Jerevan met haar rijke musea
• verblijf in de tuinstad Goris
• het schilderachtige Sevanmeer
• betoverende middeleeuwse kloosters en kerkjes

Reisdagboek

 1. Dag 1

  Brussel - Jerevan

  Vlucht naar Jerevan.

 2. Dag 2

  Jerevan

  Aankomst in Jerevan en transfer naar het Grand Hotel Yerevan*****. Na aankomst tijd om uit te rusten. Lunch in Jerevan. We bezoeken de burcht van Erebuni, het museum van de Genocide en de bijhorende memorial. Daarna naar het Mesrop Mashtots-instituut in Matenadaran waar duizenden oude manuscripten te bewonderen vallen. Avondmaal en overnachting in het Grand Hotel Yerevan*****.

  middagmaal - avondmaal

 3. Dag 3

  Jerevan - Ashtarak - Hovannavank - Amberd - Dzoraguet

  Na het ontbijt rijden we naar Ashtarak, het administratieve centrum van de regio Aragatsotn Marz. In de binnenstad bezoeken wij een prachtig kerkje uit de Middeleeuwen. Vervolgens staat het klooster van Hovannavank op het programma. We bezoeken er twee kerken daterend uit de 12e eeuw. Nadien rijden we verder naar het hooggelegen fort van Amberd, niet voor niets wordt dit “het fort in de wolken” genoemd. Avondmaal en overnachting in het hotel Tufenkian Avan Dzoraget**** in Dzoraguet.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 4. Dag 4

  Dzoraguet - Akthala - Hagpat - Sanahin - Odzun - Dzoraguet

  Vandaag staan de schitterende kloosters van Akthala, Hagpat en Sanahin op het programma. De kloosters van Sanahin en Hagpat werden door UNESCO als Werelderfgoed uitgeroepen. Ze werden gesticht in de 5e eeuw en waren eeuwenlang de verspreiders van de Armeense cultuur. De bochtige weg brengt ons langs een prachtig landschap van plateaus en bergflanken. Dat is het schitterende decor waarin Sanahin ligt. De kloostergebouwen hier zijn bijzonder goed bewaard en geven een duidelijk beeld van hoe het monastieke leven hier vroeger georganiseerd werd. Net zoals dat van Sanahin laat het klooster van Hagpat duidelijk zien hoe de Armeense religieuze bouwkunst ontstaan is uit het samensmelten van de Byzantijnse religieuze architectuur en de traditionele bouwkunst van de Kaukasus. Nog een bezoekje aan het rurale stadje Odzun vooraleer we terugkeren naar het hotel. Avondmaal en overnachting in het hotel Tufenkian Avan Dzoraget**** in Dzoraguet.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 5. Dag 5

  Dzoraguet - Hagartsine - Goshavank - Dilidzjan

  Ontbijt en verder richting Dilidzjan, een van de mooiste kuuroorden van Armenië. Daarna verkennen we Oud Dilidzjan en het klooster van Hagartsine. Dit klooster werd gebouwd gedurende drie eeuwen en bevindt zich in de kloof van de Hagartsine rivier. Daarna bezoeken we het 13e eeuwse Goshavank. Rit naar Dilidzjan waar we overnachten in het hotel Best Western Paradise Dilijan****.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 6. Dag 6

  Dilidzjan - Sevan - Noraduz - Selim - Karahunj - Goris

  Na het ontbijt vertrek richting Goris. Eerst houden we halt aan het Sevanmeer, prachtig gelegen op 2.000 m hoogte en omgeven door bergen. Vanop het schiereiland genieten we van een prachtig uitzicht over het meer. Noraduz staat als volgende op het programma: we ontdekken er het uitgestrekte kerkhof met de typische khatchkars of 'kruisstenen'. Na een uitgebreide lunch gaan we verder naar de karavanserai van Selim. De karavanserai werd opgericht om de vele handelaren en reizigers een veilige overnachtingsplek te geven. Deze van Selim werd opgericht in 1332 door prins Chesar Orbelian en is momenteel de best bewaarde van het land. Ze is gelegen langs de beruchte Zijderoute, de weg die het gebied van Vayots Dzor verbond met het Sevanmeer en op die manier toegang gaf tot Perzië. Vooraleer we Goris bereiken, bezoeken we nog Karahunj, het Stonehenge van Armenië. Hier vinden we een cirkel van enorme rechtopstaande rotsblokken. Avondmaal en overnachting in hotel Mirhav*** in Goris.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 7. Dag 7

  Goris - Tatev - Khndzoresk - Goris

  Rit naar Tatev. We bezoeken het klooster van Tatev dat het belangrijkste historische monument van de provincie Siunik is. Het werd in de 9e eeuw gesticht op de plek waar voordien een oud heiligdom stond. De kerk van de Heilige Gregorius dateert uit 1285. Op de binnenplaats van het klooster staat het Gavazan, een zuil van wel 15 m hoog. Tussen 1390 en 1453 was dit klooster de zetel van de universiteit van Tatev. Alle grote geleerden en theologen uit die periode hebben in Tatev gewerkt en de universiteit wordt dan ook beschouwd als een van de belangrijkste middeleeuwse centra voor wetenschappen. Het middagmaal wordt verzorgd door een lokale familie te Tatev. Daarna brengen we een bezoek aan Khndzoresk, de tot 1958 bewoonde grottenstad, die er nu verlaten bij ligt. Men kan zich nu alleen maar proberen in te beelden hoe het leven daar door de eeuwen heen moet geweest zijn. Terugrit naar Goris. Avondmaal en overnachting in hotel Mirhav*** in Goris.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 8. Dag 8

  Goris - Noravank - Khor-Virap - Jerevan

  Vertrek naar het klooster van Noravank, gelegen in een dal en omgeven door majestueuze bergen. Het is een van de meest opmerkelijke middeleeuwse monumenten. Na de lunch gaan we naar de Grotten van Areni, waar sinds enkele jaren een van de oudste wijnmakerijen werd ontdekt. Daarna bezoek aan de kerk en het klooster van Khor-Virap, gelegen op een heuvel dat een schitterend uitzicht op de Ararat biedt. Deze berg, die tegenwoordig op Turks grondgebied ligt, heeft een belangrijke symbolische betekenis in de Armeense geschiedenis. De vochtige en vruchtbare vlakte van de Ararat heeft ervoor gezorgd dat de streek de 'graanschuur van Armenië' wordt genoemd. Het klooster van Khor-Virap ('diepe kloof') is een van de heiligste plaatsen van de Armeens-Apostolische Kerk. Nog steeds is er de kerker te zien waar de Heilige Gregorius, de stichter van de Armeense Kerk en de eerste heilige, gevangen gehouden werd. Na dertien jaar in de kerker heeft hij de Armeense koning en het hof tot het christendom bekeerd. Aankomst in Jerevan. Overnachting in het Grand Hotel Yerevan*****.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 9. Dag 9

  Jerevan - Zvarnots - Echmiatsine - Jerevan

  Vertrek naar Zvarnots, waar de rudnes van zowat de oudste kerk van Armenië liggen. Verder naar Echmiatsine, de thuishaven van de Armeense christenen. Nadat het christendom werd uitgeroepen tot staatsgodsdienst, werd Vagarshapat in 301 het religieuze centrum van het land. De patriarch van de Armeense Kerk heeft zijn zetel in de kathedraal die de naam Echmiatsine ('Afdaling van de Zoon') draagt en die volgens de legende gebouwd werd op de plek die door Christus zelf aan de Heilige Gregorius werd getoond. We wonen hier een deel van een Armeense misviering bij. Lunch en verder naar Jerevan waar we nog de Blauwe Moskee en het Historisch Museum bezoeken. Rest van de dag vrij. Overnachting in het Grand Hotel Yerevan*****.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 10. Dag 10

  Jerevan - Garni - Gueghard - Jerevan

  Vertrek naar Garni voor een bezoek aan de tempel. De tempel die hier staat, is het enige hellenistische monument in Armenië. Koning Tiridat bouwde de tempel in 77 v. Chr. met restanten van andere monumenten uit de omgeving. Het gebouw staat op een driehoekig plateau en die vorm is ook in de constructie overgenomen. Op enkele kilometers van Garni ligt Gueghard, wat 'lans' betekent. Hier werd vroeger immers de lans bewaard waarmee een Romeinse soldaat Christus zou hebben doorboord. Het kleinood ligt nu in Echmiatsine, maar Gueghard heeft zijn naam behouden. Het kloostercomplex wordt ook nog steeds gebruikt. Terug naar Jerevan voor een bezoek aan een distillerie voor cognac. Afscheidsdiner. Overnachting in Grand Hotel Yerevan*****.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 11. Dag 11

  Jerevan - Brussel

  Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel. Aankomst in Brussel.

Nuttige informatie

Hotels

Plaats

Nachten

Hotel

Jerevan

2

Grand Hotel Yerevan*****

Dzoraguet

2

Tufenkian Avan Dzoraget****

Dilijan

1

Best Western Paradise Dilijan****

Goris

2

Mirhav***

Jerevan

3

Grand Hotel Yerevan*****

 


Aantal deelnemers

Min. 10 personen, max. 20 personen


VTB paspoort

Cultuur ♦♦♦♦
Natuur ♦♦♦♦
Accommodatie ♦♦♦
Lokaal transport ♦♦♦
Fysiek ♦♦♦


Wereldweetjes

reisdocumenten:

internationaal paspoort, dient geldig te zijn tot 3 maanden na terugkeer

inentingen:

geen

munteenheid:

de Armeense dram (AMD)

tijdsverschil:

winter: +3, zomer +2

stroom:

220 volt

 


Opladen